Pametni lijekovi: tko ih može dobiti?

virtualna 25.05.2020

Posljednjih godina uočava se značajan napredak u liječenju malignih bolesti. Napretkom tehnologije, sve je više terapijskih opcija kojima se tretiraju različite vrste raka. Postoje i metode liječenja kojima se tretiraju i metastatski stadiji malignih bolesti. Glavni ciljevi liječenja malignih bolesti su zaustavljanje rasta tumora, olakšavanje simptoma koje bolesnik osjeća te održavanje i/ili unapređenje kvalitete života pojedinca. Maligne bolesti liječe se jednom ili kombinacijom više sljedećih metoda:

 • Kirurški (operacija)
 • Kemoterapija (zračenje)
 • Radioterapija
 • Imunoterapija
 • Pametni lijek (ciljana terapija)
 • Hormonska terapija

Što su pametni lijekovi?

Dosadašnji standard u liječenju malignih bolesti je kemoterapija. No, ona je neselektivna i neprecizna, odnosno djeluje na  sve stanice koje se brzo dijele. S druge strane, pametni lijekovi se stručno nazivaju ciljana terapija jer djeluju vrlo precizno. Naime, djeluju ciljano na specifične stanice, odnosno stanice raka po principu ključ-brava. Prvi korak u razvoju ovakve terapije su istraživanja molekula specifičnih za stanice raka, ali ne i za zdrave stanice. Na temelju tih molekula se razvijaju protutijela, kojima se djeluje na te specifične stanice raka. Korištenjem ciljane terapije postiže se važan cilj u liječenju malignih bolesti – očuvanje zdravih stanica u organizmu.

Dostupne su različite vrste pametnih lijekova. Primjerice, neki djeluju tako da sprečavaju stvaranje krvnih žila u blizini tumora i tako sprečavaju dotok krvi, koja je stanicama tumora neophodna za rast. Također, postoje lijekovi koji sprečavaju razmjenu signala među tumorskim stanicama, koji potiču rast i razvoj. Ukratko, djeluje se na različite mehanizme oko i unutar stanica raka koji potiču rast i dijeljenje.

Nuspojave ciljane terapije

Pametni lijekovi imaju blaže nuspojave od kemoterapije, što je bolesnicima koji su na toj terapiji uvelike poboljšava kvalitetu života tijekom liječenja. Ipak, manji dio bolesnika može razviti neke nuspojave. Pacijenti će lako primijetiti alergijske reakcije, crvenilo ili osip na koži, promjene na noktima i kosi. No, mogu se razviti i manje očiti simptomi, poput porasta krvnog tlaka, poremećaja zgrušavanja krvi, problema s jetrom ili štitnjačom. Mogu biti prisutni i problemi s jetrom

Važno je napomenuti kako svaki lijek ima određene nuspojave. Vrlo je važno prije uzimanja svakog novog lijeka informirati se djelovanju lijeka, što se obično nalazi u uputi o lijeku. Dodatno, liječniku je potrebno reći sve tegobe i lijekove koji se uzimaju, s ciljem izbjegavanja eventualnih interakcija i nuspojava. U slučaju nuspojava, potrebno ih je prijaviti liječniku ili Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)

Kako se dobivaju pameti lijekovi?

Mnogi pametni lijekovi u Hrvatskoj dostupni su pacijentima putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), no neki su zasad još uvijek dostupni samo uz plaćanje. S obzirom na to da se radio o skupoj terapiji, prije primjene nekih pametnih lijekova potrebno je napraviti gensko testiranje kako bi se utvrdilo hoće li pojedini lijek djelovati pojedinom pacijentu. Uzorak za testiranje uzima se biopsijom ili tijekom kirurškog liječenja.

Istraživanja se provode i s obzirom na učinkovitost liječenja. Svaka ciljana terapija u procesu razvoja se uspoređuje s drugim metodama liječenja, primjerice kemoterapijom. Temeljem rezultata takvih istraživanja, za svakog pacijenta se procjenjuje koja metoda bi donijela bolje rezultate uz manje nuspojava.

 

Onkolog odgovara na sljedeća pitanja

Onkolog Davor Kust, dr. med. iz zagrebačke Poliklinike Anova u novoj ordinaciji pojašnjava da je riječ o ciljanoj terapiji, te opisuje mehanizme djelovanja ovih lijekova.

 • Što su to zapravo pametni lijekovi?
 • Tko može dobiti pametne lijekove?
 • Dijagnosticiran mi je melanom, postoje li pametni lijekovi za tu vrstu karcinoma?
 • Hoću li imati bolje rezultate s pametnim lijekovima ili s kemoterapijom?
 • Što od nuspojava mogu očekivati ako sam na terapiji pametnim lijekovima?
 • Što ako pametni lijekovi kod mene ne djeluju, mogu li se prebaciti na neku drugu vrstu terapije?

 

 

Zaključno

Posljednjih godina često su mediji izvještavali o “pronalasku lijeka za rak”. Nažalost tumorske bolesti još nemaju jedinstven lijek koji bi djelovao na sva sijela i kod svih bolesnika. Međutim, ciljana terapija daje dobre rezultate kod bolesnika koji imaju predispozicije za primjenu ovih lijekova. Pametni lijekovi ili ciljana terapija daju nadu mnogima oboljelima i njihovim obiteljima.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.