Svjetski dan multiple skleroze

virtualna 29.05.2023

Što je multipla skleroza?

Od multiple skleroze (MS) diljem svijeta boluje 2,8 milijuna ljudi, što ju čini jednom od najčešćih bolesti središnjeg živčanog sustava (mozak i leđna moždina). Kod MS-a dolazi do propadanja ovojnice koja obavija živčana vlakna, a posljedica toga je upalna reakcija. Simptomi mogu uključivati zamagljen vid, slabost udova, trnce, nestabilnost, probleme s pamćenjem i umor. No, često su u početku nevidljivi zbog čega se MS naziva „bolest s tisuću lica“. Isto tako, MS je jedinstven kod svakog oboljelog te postoji još niz simptoma s kojima se osobe mogu suočiti. Kod većine oboljelih, multipla skleroza se dijagnosticira između 20. i 40. godine. Tri puta češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Lijek koji može izliječiti MS nažalost ne postoji, no dostupni su tretmani koji mogu usporiti bolesti.

O Svjetskom danu MS-a

S ciljem podizanja svijesti, destigmatizaciji i pružanju novih perspektiva, 30. svibnja obilježava se Svjetski dan multiple skleroze. Utemeljile su ga 2009. godine Međunarodna federacija i zemlje članice MS-a. Tema od 2020. do 2023. godine je ‘connections’ (povezanost), a kampanja je usmjerena na izgradnju povezanosti unutar zajednice i dostupnost kvalitetne skrbi. Cilj je zagovaranje boljih zdravstvenih usluga, mreže podrške i promicanje brige o sebi.

S ciljem podizanja kvalitete života osoba s multiplom sklerozom, Savez društava MS-a Hrvatske djeluje na niz načina. Osobe s multiplom sklerozom i članovi obitelji podršku mogu dobiti kroz besplatan SOS MS telefon 0800 77 89 svakim radnim danom od 8-16 sati, a dva puta mjesečno na SOS MS telefonu gostuju i vodeći neurolozi za MS u Hrvatskoj. Više informacija pronađite na web stranici Saveza.

  • Život s multiplom sklerozom

Kako izgleda život s multiplom sklerozom više od desetljeća, prije nekoliko mjeseci u našim Dobrim pričama otkrila nam je Anđa Marić. Njezina priča govori o snazi suočavanja s izazovima te je primjer kako pozitivan stav i pristup mogu imati iznimno velik utjecaj. Pogledajte video:

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.