Transplatacija i zaraza virusom COVID-19

virtualna 19.07.2020

O imunološkom sustavu, zbog pandemije, se govori više nego ikad. Dok su sve zdrave osobe pokušavale održati svoj stabilnim, brojnim aktunim i kroničnim bolesnicima, ali i transplatiranim bolesnicima, taj zadatak nije toliko jednostavan.

Što je transplatacija?

Transplatacija ili presađivanje organa postupak je kojim se liječi potpuni gubitak funkcije nekog organa. Takav organ zamijenjuje se funkcionalnim u nadi da će se kvaliteta života pojedinca značajno unaprijediti.

No, transplatacija je iznimno zahtjevan postupak jer je potrebno do jedne mjere oslabiti imunološki sustav pojedinca koji prima novi organ. U suprotnom, tijelo bi ga moglo odbaciti kao strano tijelo, na isti način kako odbija viruse ili bakterije s kojima tijelo dođe u kontakt.

Tko može biti donor?

Svatko može biti darivatelj ili primatelj organa, ako smo zdravi. Ako želimo biti darivatelji, možemo izraditi donorsku karticu i tako dati na znanje kako smo suglasni s donacijom funkcionalnih organa u slučaju smrti.

S druge strane, ako ne želimo biti darivatelji, moguće je ispuniti posebnu Izjavu o nedarivanju kako se nakon naše smrti ne bi naši organi darivali potrebitima.

Što se najčešće transplatira?

Mogu se transplatirati organi ili tkiva. Organi koji se najčešće transplatiraju su bubrezi, gušterača, jetra, pluća, srce ili tanko crijevo. Od tkiva, može se transplatirati koža, krvne žile, rožnica, pa i kosti.

Transplatirani pacijenti

Transplatirani pacijenti moraju biti pod stalnim nadzorom liječnika, jer nažalost se ponekad događa odbijanje novog organa.

Stoga, posebno je važno u vremenu pandemije brinuti o osobama koje su u povećanom riziku od infekcija jer je njihov imunološki sustav oslabljen. U toj skupini nalaze se osobe koje su nedavno imale transplantaciju ili su u pripremi za takav postupak.

Kako očuvati zdravlje takvih bolesnika pojašnjava u liječnik dr. sc. Danko Mikulić, specijalist opće, dječje i digestivne kirurgije.

Imunosupresivna terapija

Različita stanja u medicini danas zahtjevaju postupke oslabljivanja imunološkog odgovora bolesnika, stoga nije neobično da smo dobili mnoge upite osoba na imunosupresivnoj terapiji koje su prošle postupak transplanticije zabrinutih zbog svoje dobrobiti u ovo kaotično doba.

Na pitanja bolesnika koji čekaju transplataciju ili su ju nedavno imali, odgovara dr. Mikulić, tajnik Hrvatskog društva za transplantaciju.

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.